Günümüzde pek çok araba modelinde karşımıza çıkan ancak ne işe yaradığını ve ne anlama geldiğini bilmediğimi AdBlue nedir sorusunun yanıtı biraz kafa karıştırıcı olsa da aslında oldukça basittir.
AdBlue kavramı daha çok dizel araçlarda karşımıza çıkıyor. Eski model dizel araçlarda veya benzinli araçlarda karşımıza çıkmayan bu özellik daha çok yeni model dizel araçlarda bizi karşılıyor. AdBlue aslında bir sıvı olarak tanımlanabilir. Nitekim dizel ve motorlu araçların yakıt kısmında azot oksit emisyonunu daha az seviyelere indirmek ve çevreye de daha az zarar verebilmek için çalışma prensibi uygular. Bu prensip doğrultusunda ise üre-saf su solüsyonu enjekte etmeye başlar. %32.5 oranında temiz üre ve bunun yanı sıra da %67.5 oranında saf sudan meydana gelen AdBlue araçtan araca farklı miktarlarda bulunuyor. Kaç litre olduğu bilgisi ise araçların çalışma prensiplerine ve modellerine göre de değişkenlik gösterebiliyor.
AdBlue Bittiği Zaman Ne Olur?
AdBlue nedir sorusu ile birlikte bittiği zaman ne gibi önlemler alınması gerektiği de oldukça merak ediliyor. AdBlue sıvı şekilde araçlarda yer aldığından dolayı aslında tekrar doldurulabiliyor. Ancak yine de bittiği zaman ne yapmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor.
AdBlue teknolojisine sahip olan araçlarda bu sıvının bitip bitmediğini panel üzerinde yanan ışıklar aracılığıyla anlayabiliyorsunuz. Motor performansını ve doğru orantılı olarak da emisyon değerlerinin yükselmesine neden oluyor. AdBlue tamamen bittiği zaman ise aracınız çalışmaz hale dahi gelebiliyor. AdBlue ışığı eğer direkt olarak sürekli bir şekilde yanıyorsa bilin ki bu sıvı tamamen tükenmiştir. Acil olarak servise götürmeniz gerekebilir.
AdBlue Doldurma Aşamaları Nedir?
AdBlue sıvısını doldururken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Bu nedenle öncelikle bu AdBlue nedir sorusuna aldığınız cevap doldurmanız için yeterli gelmeyebilir. Öncelikle doldurma aşamasında uzman bir yetkili tarafından destek almanız gerekiyor. Teker teker aşamalarından bahsetmemiz gerekirse;
- İlk olarak aracın kapalı konumda olmasına dikkat etmelisiniz
- Daha sonra kesinlikle araç yakıt deposu kısmı ile AdBlue dolumu yapılan kısmın karıştırılmaması gerekiyor
- Sıvı teması dolum süresince mümkün mertebe olmamalıdır
- Sıvı dökülen yerler dolum sonrası hemen temizlenmelidir
- AdBlue pompası temin ettikten sonra benzin doldurur gibi dolum yapabilirsiniz.
AdBlue Teknolojisi Hangi Araçlarda Bulunuyor?
AdBlue nedir olarak belirtilen başlığın altında Euro 6 emisyon standartları çerçevesinde bulunan ve bu şartları da eksiksiz olarak karşılayan bütün binek araçlarda da bulunduğunu söyleyebiliriz. 2016 yılından sonra üretilmiş olan SCR teknolojisi içeren araçlar için de dizel özelliğe sahip olan kısmında AdBlue yer alıyor. Elbette AdBlue içinde aktif olarak bulunduğunda araçlar için büyük bir avantaj sağlıyor. Ancak bitmesi veya azalması gibi durumlarda ise anlık olarak dolum yapılması ve takviye edilerek yola çıkılması gerekiyor.
Teşekkürler