DPF, emisyon standartlarını karşılamak amacıyla Euro 4 araçların bazıları ile Euro 5 ve Euro 6 araçların tamamında kullanılan bir otomobil parçasıdır. Bal peteği yapısına benzetilen bu filtre, egzoz gazındaki zararlı katı partikülleri tutar ve hapseder. Ancak, filtrede biriken partiküller zamanla artarak tıkanmalara yol açabilir. Basınç sensörleri filtredeki kurum seviyesini ölçer ve kritik seviyeye ulaşıldığında jenerasyon işlemi başlar. Bazı durumlarda jenerasyon gerçekleşmez ve kurum birikimi motorun verimli çalışmasını engelleyecek durumuna gelir. Bu durumda gösterge ekranında DPF işareti belirebilir. Eğer bu uyarı görülürse araç sabit hızda ve yüksek devirde belirli bir süre kullanılmadır.
Otomatik araçlarda rejenerasyon işlemi, vites kolu manuel konuma alınarak yapılabilir. Yüksek devirde kullanım motorun daha fazla yakıt gönderip egzoz sıcaklığını artırmasına yol açar. Egzoz sıcaklığı 600°C’ye ulaştığında rejenerasyon işlemi başlar ve katı partiküller yakılarak temizlenir. Ancak, bu işlem başarısız olabilir ve DPF veya Motor Arıza Lambası sönmez, araçta güç kaybı yaşanabilir. Bu durumda, serviste arıza tespit cihazı ile rejenerasyon yapılmalıdır. Dizel partikül filtresi genellikle düşük kaliteli yakıt, düşük hızda / yoğun trafikte uzun süreli kullanım ve yanlış yağ spesifikasyonu nedeniyle tıkanır.
Partikül Filtresi Nedir?
Partikül filtresi yeni nesil dizel araçların egzoz sistemine eklenen bir parçadır. Bu filtreler sanayilerde ve halk arasında DPF olarak bilinir. Partikül filtresi, egzoz gazlarını azaltırken araç performansına da olumlu katkı sağlar. Belirli standartlara uygun olarak tasarlandığı için günümüzde birçok araçta bulunur. Filtredeki kirlilik basit bir şekilde giderilir ve bundan dolayı sürekli parça değiştirme gereksinimi ortadan kalkar.
Partikül Filtresi Nasıl Temizlenir?
Partikül filtresi tıkanabilir ve düzenli bir bakım gerektirebilir. Temizlik yöntemleri, aracın kullanım koşullarına bağlı olarak değişebilir. Peki, koşullara bağlı olarak partikül filtresi nasıl temizlenir?
- Rejenerasyon: Modern araçlarda bulunan rejenerasyon sistemi, egzoz gazının sıcaklığını artırarak partikül filtresindeki biriken partikülleri yakar ve daha sonra filtreyi temizler. Rejenerasyon genellikle otomatik olarak ve sürüş sırasında gerçekleşir. Araç sık sık uzun yolculuklar yapıyorsa, rejenerasyon genellikle sorunsuz olur.
- Manuel Rejenerasyon: Aracınız uzun süre düşük hızda veya düşük devirde kullanılıyorsa, rejenerasyonun otomatik olarak gerçekleşmemesi olasıdır. Bu durumlarda, aracınızın kullanım kılavuzuna göre rejenerasyonu manuel olarak başlatmanız gerekmektedir.
- DPF Temizleme Sıvısı: DPF temizleme sıvısı partikül filtresindeki birikimi çözerek partiküllerin yanmasını kolaylaştırır. Temizleme sıvısı enjeksiyon sistemiyle partikül filtresine enjekte edilir. Daha sonra filtrede biriken kurumu çözerek temizlik işlemi gerçekleştirir. Bu yöntemin yetkili servisler tarafından yapılması önerilir.
- Mekanik Temizlik: DPF temizleme sıvısı etkili olmadığında veya filtre aşırı tıkanmışsa, mekanik temizlik yapılabilir. Bu yöntemde, partikül filtresi araçtan çıkarılır ve özel bir cihazda basınçlı hava veya su ile temizlenir.
- Partikül Filtresi Değişimi: Partikül filtresi çok tıkanmış ya da tamir edilemez hale geldiyse filtre değiştirilmelidir. Yeni partikül filtresi, üreticisinin önerdiği filtre ile değiştirilmelidir.
Partikül Filtresi Arıza Belirtileri Nelerdir?
Partikül filtresi temizliği yapılmadığında, çeşitli arızalar ortaya çıkabilir. Araç sürücüsü, partikül filtresindeki arızayı anlayabilmek için belirli arıza belirtilerini görebilir. Partikül filtresi arıza belirtileri şunlardır:
- Gösterge panelin yanıp sönmesi,
- Araçta fark edilir şekilde yoğun bir egzoz kokusu alma,
- Aracın yakıt tüketiminde ciddi bir artış ve çekiş gücünde azalma görülmesi,
- Motor gücünde yaşanacak düşüş yüzünden turbo basıncında azalma görülmesidir.
- Egzozdan siyah veya gri duman : DPF’nin tıkanması, sonucu egzozundan siyah veya gri duman çıkmasına atmasına neden olabilir.
Bu işaretler, araç filtresindeki arızadan dolayı kaynaklanır. Gelişmiş gösterge paneline sahip otomobillerde partikül filtresini direkt gösteren bir alan da bulunabilir.