Şanzıman aracın en önemli ve en karışık parçaları arasında yer alır. Öncelikli görevi, motor gücünü tekerlere iletmek iken, yakıt tasarrufu, hızlanma ve frenleme gibi yan görevleri de üstlenir. Normal şartlar altında yaşı ve aracın markasına bağlı olmaksızın tüm şanzımanlar sessiz çalışır. Peki bazı durumlar şanzımandan ses geliyor sorunu neden karşımıza çıkar? Bu sorunu detaylı bir şekilde inceleyelim.
Yağınızı Kontrol Ettiniz mi?
Şanzıman yağ seviyesinin düzenli olmaması, ciddi bir problemdir. Aslında ortalama olarak 60.000 – 80.000 kilometre boyunca yağ değişimi yapmadan kullanabilirsiniz. Yalnız bazı durumlarda bu zamandan önce şanzıman yağı azabilir. Bu da yağlamayı azaltarak zincirleme bazı soruların meydana gelmesini sağlar ki, bunlar arasında en normali sestir!
Dişliler Hasar Görmüş Olabilir
Yanlış kullanım ya da bakım yapılmaması gibi durumlardan dolayı dişliler ses çıkarabilir. Bu durumda zorlayıcı sürüş koşullarını azaltmak ve mümkünse dişlilerin değişmesi gerekebilir. Yalnız dişli değişiminden önce, şanzıman yağının aralıklarla kontrol edilmesi tavsiye edilir.
Şunu unutmamak gerekir ki; motor yağı değişimine ne kadar dikkat ediliyorsa, şanzıman yağı değişimine ve kontrolüne de dikkat etmek önemlidir. Kavrama ve debriyaj problemleri başta olmak üzere pek çok yanlış kullanım sorunu doğrudan şanzımanı ve sistemini bozabilir.
Ne Yapmak Gerekir?
Görüldüğü üzere; senkromeç, rulman arızaları, kavrama ve debriyaj problemleri başta olmak üzere pek çok konuda şanzıman ses yapabilir. Bunu önlemenin en kolay yolu, doğru zaman aralığında kontrol ve kontrole bağlı olarak düzgün kullanım şanzıman sorunlarının ortaya çıkmasını önler.
Teşekkür Ederiz
Biz Teşekkür ederiz bizi takip etmeyi unutmayın
teşekkürler