Hayatın her alanında olduğu gibi otomotiv kısmında belli başlı özelleşmeler olduğunu görebiliyoruz. Bunlardan belki de en çok revaçta olanı araçlar ve sürücüler için özel olarak tasarlanan, adeta kimlik görevi gören özel plakalar oluyor. Özel plaka alarak aracın sürücüsüne ait olduğunu net bir şekilde göstermek isteyen sürücüler için özel plaka nasıl alınır sorusu elbette ön plana çıkıyor.
Türkiye baz alındığında özel plaka elde etmek için iki farklı yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan ilki almak istediğiniz plakanın başka bir sürücü tarafından kullanıldığı şartlarda geçerli oluyor. Bu noktada eğer noter ve arabulucu kullanarak karşıdaki kişi ile anlaşmanız durumunda belirlenen miktar kadar ödeme yaptıktan sonra plakayı kendi üzerinize geçirebiliyorsunuz.
Eğer almak istediğiniz plaka hali hazırda hiçbir araçta kullanımda değilse Emniyet Müdürlüğü tarafında başvuru yapmanız gerekiyor. Ödemeniz gereken tutar ise resmi olarak belirlenen miktar ölçüsünde ‘’bağış’’ şeklinde devlet tarafına ödeniyor.
Özel Plaka Fiyatları Ne Kadar?
Özel plaka nasıl alınır sorusu kadar fiyatlarıyla da ön plana çıkıyor. Bu noktada fiyatı değiştiren, düşüren veya yükselten pek çok unsur olduğunu çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz. Özel plakalar için eğer halihazırda kullanımda olan bir plakayı almak istiyorsanız bu ücret tamamen siz ve plaka sahibi arasında geçen diyaloğa bağlı… Arabulucu aracılığıyla bir fiyatta anlaşmanız durumunda o fiyatı ödeyerek plaka sahibi olabiliyorsunuz.
Bir diğer nokta ise Emniyet Müdürlüğü’nün plakalar için belirlediği fiyat kategorisinde yer alıyor. Bu ücreti belirlerken göz önünde bulundurulan parametreler;
- Plakadaki harf sayısı
- Plakaya olan talep oranı
- Plakanın hangi standartlara uygun olduğu
- Plaka biçimi
Gibi pek çok alanda değişkenlik gösterebiliyor. Netice olarak ise özel plakalar için belirlenmiş sabit bir fiyat olmadığını net bir şekilde söyleyebiliyoruz.
Özel Plaka Ne İşe Yarar?
Özel plaka nasıl alınır ve özel plaka nedir gibi sorular peş peşe gelen sorulardır. Özel plakalar araçlar için aslında bir kimlik kazandırma eğilimidir. Sürücü her kim olursa olsun bindiği aracın da bir kimliği olmasını ve kendisine ait olduğu imajını kanıtlama çabası içine girer. Bu nedenle genellikle soy adlarına bağlı olarak ‘’34 OZL 123’’ gibi plakaları tercih ederler. Bu sayede araç daha da özel bir anlam ifade eder.
Özel Plaka İçin Vergi Ödenir mi?
Özel plaka alma düşüncesi içinde olan herkesin merak ettiği unsurlardan bir tanesi de şüphesiz vergi ödenip ödenmediği konusu oluyor. Plaka sahibinin yıllık gelirinin hesaplanması sonucu oluşturulan vergi bedeli yıllık iki defaya mahsus olarak tahsis ediliyor. Plakaların ve kişilerin gelirlerinin sabit olmamasından dolayı plaka vergisi için de net bir rakam bulunmuyor. Ancak bu noktada Türkiye ortalaması olarak yaklaşık 10.000 TL ile 20.000 TL arasında bir vergi ödemesi yapıldığını görebiliyoruz.
Teşekkürler