Basitçe rot ayarını anlatmak gerekirse, tekerlekler arasındaki açıların ve uzaklıkların üreticinin belirttiği standartlara uygun ve eşit olması anlamına gelir. Yanlış ya da bozulan rot ayarı, aracın sağa veya sola çekmesine ya da daha ciddi durumlarda direksiyon titremesi ve salınımına neden olabilir. Ayrıca dönüşlerde tekerleklerden ses gelmesine yol açar. Direksiyon ve tekerlekler arasındaki doğrultu farkı, tepkime süresini düşürür ve sürüş güvenliğini tehlikeye atabilir. Kötü ya da yanlış rot ayarı, yürüyen aksama lastiklere ve direksiyon sistemine ciddi zararlar verebilir.
Rot ayarı, profesyonel makineler ve sensör teknolojisi bulunan rot istasyonlarında yapılır. Makinenin işletim sistemi standart dışı açı ve uzaklıkları tespit ederek rot ayarını yapar. Rot balans ayarı güvenli ve konforlu sürüş için gerekli olan ve kısa süren kolay bir işlemdir. Ancak bu ayarı sürücünün kendi başına yapması asla mümkün değildir ve tavsiye edilmez. Direksiyon ile tekerlekler arasında uyumsuzluk ya da yukarıda belirtilen durumlarla karşılaşıldığınızda, en yakın rot ve balans uzman servisine gitmeniz gerekebilir.
Rot Balans Nedir?
Rot balans nedir; rot ayarı ve balans ayarı olarak iki farklı düzenlemeyi ifade etmektedir. Bu işlemler benzer işlevlere sahip oldukları için genellikle halk arasında ve sanayi ustaları tarafından birlikte anılırlar. Rot İngilizce “rotation” (dönme) kelimesinden türetilmiştir ve direksiyon ile tekerleklerin yönlerini örtüştürmeyi amaçlayan bir ayardır. Balans ise İngilizce “balance” (denge) kelimesinden türetilmiştir ve araç tekerleklerinin doğrultuları ve açıları ile ilgili yapılan ayardır. Her iki ayar da, dengeli araç kullanımı için kesinlikle gereklidir. Bir aracın stabil hareket etmesi ya da kullanımda zorluk çıkarmaması için rot ve balans ayarlarının düzgün ve sorunsuz olması gerekir.
Rot Ayarı Bozulduğunu Nasıl Anlarız?
Rot ayarının bozulduğunu anlamak için en önemli belirtilerden biri direksiyonun çok fazla titremesidir. Rot ayarının bozuk olduğunu test etmek istiyorsanız çok basit bir yolu vardır. Düz yolda giderken direksiyonu serbest bırakın daha sonra sağa ya da sola sapma yapıyorsa eğer rot ayarının bozuk olduğu anlamına gelir.
Balans Ayarı Nasıl Yapılır?
5 adımda balans ayarını yapmayı öğreneceksiniz. Adım adım balans ayarı:
- Tekerlekler, lastik ve jant ile birlikte söküldükten sonra balans makinesine bağlanarak iç ve dış ölçüleri dikkatle alınır,
- Dengesizlik miktarını ölçmek için tekerlekler, makineye bağlı olarak döndürülür,
- Makinenin ekranından tekerleklerin dengesizlik miktarları ve gereken ağırlık bilgileri alınır,
- Makineden alınan bilgilere göre tekerleklere ağırlıklar monte edilir,
- Tekerlekler makineden alınarak araca geri takılır.
Rot Ayarı Nasıl Yapılır?
5 adımda rot ayarını yapmayı öğreneceksiniz. Adım adım rot ayarı:
- Lastiklerin dışa ve içe dönük açıları yukarıdan bakılarak tespit edilir.
- Lastiklerin iç ya da dış açısında dengesizlik varsa, açılar eşitlenir.
- Yanlardan bakılarak direksiyon ekseninin ileri ve geri açıları tespit edilir. Daha sonra kaster ayarı ile düz ve doğru bir konuma getirilir.
- Aracın aks yönleri ve merkez çizgisi karşılaştırılarak açıları dikkatlice tespit edilir.
- Ön ve arka aksların birbirine paralel bir şekilde olması sağlanır.
Rot Ayarı Fiyatları
Rot ayarı, otomobil markasına ve araç tipine göre farklı ücretlendirmelere sahip olabilir. Bundan dolayı aşağıdaki fiyatlar ortalama araç modellerine göre alınmıştır.
- Rot Başı Değişim Fiyatı: 1.100 TL
- Rot Kolu Değişim Fiyatı: 1.100 TL
- Rot Ayarı (Binek) Fiyatı: 1.000 TL
- Rot Ayarı (UHP, 4X4, H. Ticari) Fiyatı: 2.150 TL