Otomobil, otobüs, tır ve kamyon gibi en az 4 tekerden oluşan araçların olmazsa olmazı Airbag nedir sorusu oldukça hayati bir önem taşıyor. Araçların birden fazla noktasında yer alan bu airbag parçaları dilimize ‘’hava yastığı’’ olarak geçmektedir. Özellikle trafik kazalarında ölüm oranını büyük oranda düşüren airbag için ne olduğu ve nasıl çalıştığını bilmek hepimize büyük hayati sorumluluklar yükleyecektir.
Herhangi bir trafik kazası neticesinde sürücünün veya seyahat eden diğer yolcuların hayati tehlikeye girmesini engellemek için tasarlanan bir güvenlik mekanizması olduğundan bahsedebiliriz. İşleyiş olarak kaza anında hızlı bir şekilde reaksiyon gösterir ve içerisi hava ile dolan bir baloncuğu aniden kafanızın çarpmayacağı şekilde konumlanarak sizleri korur. Araç içinde ise bir kutu içerisinde sıkıştırılmış halde bulunur. Bu sebeple de hızlı bir şekilde basınç ile dolar ve tehlike anında sensörlerin devreye girmesiyle birlikte bir anda açılır. %100 koruyucu etkisi olmasa da fiziksel anlamda büyük yaralanmaların önüne geçmektedir. Bu şekildeki bir teknolojinin sadece sürüş anında ortaya çıkabilecek trafik kazaları değil aracın park halindeyken de başına bir kaza durumu gelmesi halinde aktif olduğunu söyleyebiliriz.
Airbag Neden ve Nasıl Açılır?
Çoğumuzun bildiği Airbag nedir sorusuna cevap verdikten sonra bu hava yastıklarının çalışma prensibini daha net bir şekilde görebiliyoruz. Çalışma prensibi ile aslında nasıl çalıştığı ve hangi şartlar altında aktif olduğunu az çok anladık. Biraz daha detaylı inceleyelim.
Darbeyi kaza esnasında alan sensörler direkt olarak hava yastığını aktif hale getiren bölmeye komut iletiyor. Aracın ön kısmında yer alan bu sensörler daha sonra patlayıcı bir yüke sahip olan ateşleyiciyi anında aktif hale getiriyor. Bu noktadan sonra anlık olarak sıkıştırılmış olan bir gaz yine aynı şekilde sıkışık vaziyette aracınızın ön kısmında durmakta olan hava yastığına ulaşıyor. Bu noktadan sonra ise hava yastığı açılmış oluyor.
Her ne kadar uzun bir süreçmiş gibi anlatsak da aslında tüm bu olaylar silsilesi 20-30 milisaniyelik bir süreç içinde gerçekleşiyor. Daha sonrasında ise yolcuların veya şoförün kafalarını sert bir zemine değil de yumuşak bir alana çarpmalarını sağlıyor.
Hava Yastığının Çalışma Prensibi Nedir?
Hava yastığı çalışma prensibi konusunda göstermiş olduğu farklı ilerleme tarzıyla da fark yaratıyor. Saniyesinde aracın içinde yer alan sensörler çarpışmayı algılıyor. Daha sonraki aşamada çarpmanın kuvvetini test eder. Eğer çarpma hava yastığı açabilecek kadar kuvvetli bir çarpma ise o zaman aktif olur ve sürücü ve yolcuları korumak üzere açılır.
Hava yastığı kontrol ünitesi içerisinde saliseler içinde gerçekleşen bu olay hava yastığının şişmesi için gerekli olan havanın anlık olarak şişirilmesi ile devam ediyor. Hava yastıkları yani bir diğer adıyla Airbag mekanizmaları içinde bulundukları aracın boyutlarına ve modeline göre de değişkenlik gösteriyor.
Kaç Çeşit Hava Yastığı Bulunur?
Araçların içerisinde yer alan Airbag nedir sorusuna cevap olan hava yastıkları birden fazla alanı korumak için tasarlanıyor;
- Airbag için tasarlanan ilk bölme aracın ön bölümlerinde yer alır. Sürücü ve yolcuların başlarına alabilecekleri darbelerden korur.
- İkinci tür hava yastığı yan kısımlarda yer alır. Direksiyon simidinde görülür.
- Perde hava yastığı denilen parça araç tavanından aşağı doğru açılır ve ivmelenmeyi engeller.
- Diz hava yastıkları ön konsolda yer alır. Diz bölgesini korumakla yükümlüdür.
- Direksiyon hava yastığı direkt direksiyonun içinde konumlandırılır. Kafanın direksiyona çarparak hasar görmesini engeller.
- Yaya hava yastığı ise aracın ön bölümünde yer alır. Yolculuk esnasında çarpılan yayaların daha az hasar görmesini sağlar.
Airbag Işığının Yanma Sebebi Nedir?
Bazı durumlarda Airbag nedir cevabını bulmak yeterli olmuyor. Araçların ön panelinde direkt olarak yanan Airbag ışığının da nedenini bilmemiz gerekiyor. Aracın elektrik sisteminde sorun olmasından dolayı hava yastığının açılmaması, hava yastıklarının devre dışı bırakılmış olması, sensördeki arızadan kaynaklı ışığın yanması gibi pek çok nedenden dolayı bu ışık yanabilir.
Hava yastığının aktif olarak çalışmıyor olması kaza anında yeteri kadar koruma olmamasına neden olabiliyor. Bu nedenle de aktif hale getirilmesi için hemen bir araç servisine götürmenizi tavsiye edebiliriz. Bu sayede daha güvenli bir yolculuk sağlamış olursunuz.